Sådan undgår jeres forening at blive svindlet

Flere foreninger bliver mål for svindel – både digitalt og via telefon. I dette blogindlæg får I fem enkle råd til, hvordan I kan beskytte jer, jeres medlemmer og jeres økonomi.

30/3/2025

Digital og telefonisk svindel er desværre blevet en del af hverdagen – også for frivillige foreninger. Det kan være mails, sms’er eller opkald, der ser troværdige ud, men som har ét mål: At lokke jer til at udlevere personlige oplysninger eller overføre penge.

I dette blogindlæg får I gode råd til, hvordan I som forening kan beskytte jer – både ifølge politiet og Digitaliseringsstyrelsen.

Hvad er problemet?

De fleste foreninger bruger digitale løsninger og har ofte én eller få personer, som står for økonomien. Det gør det nemt for svindlere at udnytte situationer, hvor en formand eller kasserer føler sig presset eller bliver narret til at handle hurtigt.

Det kan fx være:

  • En falsk e-mail, der ser ud til at komme fra formanden.
  • En sms med et link til en "opdatering" af jeres MitID.
  • Et opkald fra nogen, der udgiver sig for at være fra banken.

5 gode råd fra politiet og Digitaliseringsstyrelsen

Her er fem helt konkrete ting, I kan gøre for at beskytte jer:

1. Drop høfligheden og læg på

Hvis nogen ringer uopfordret og beder om oplysninger eller penge, så smæk røret på. Politiet, banken eller offentlige myndigheder vil aldrig bede jer om at overføre penge eller oplyse MitID i telefonen.

(Kilde: Sydøstjyllands Politi – “Drop høfligheden og smæk røret på!”)​

2. Udlever aldrig personlige oplysninger

Hverken via mail, sms, opkald eller sociale medier. Er du i tvivl, så kontakt den rigtige myndighed direkte.

3. Godkend kun handlinger med MitID, du selv har sat i gang

Får du en besked om, at du skal godkende noget, du ikke kender til – så lad være og kontakt MitID Support på 33 98 00 10.

4. Stop op – også når det haster

Svindlere forsøger ofte at skabe panik. Men du må aldrig handle hurtigt uden at være helt sikker. Gå hellere glip af en "frist", end at miste penge.

(Kilde: Digitaliseringsstyrelsen – “Ny pjece om digital sikkerhed”)​

5. Brug sikre og troværdige hjemmesider

Tjek ukendte links og webshops på tjekpånettet.dk, og hold jer til velkendte platforme til fx medlemsstyring og betaling.

Hvad gør I, hvis uheldet er ude?

Hvis nogen i foreningen bliver udsat for svindel, så:

  • Kontakt banken og tjek for mistænkelige transaktioner
  • Spær MitID, hvis det er nødvendigt
  • Ring til Cyberhotline for digital sikkerhed på 33 37 00 37
  • Anmeld det til politiet på 114

Gør det til en vane

Det vigtigste er, at I taler om det. Tag det op i bestyrelsen, lav interne aftaler om godkendelse af betalinger, og vær altid to om større overførsler.

Med goMember får I en sikker platform til medlemsstyring og kommunikation – men det er stadig vigtigt at være vågne og passe på hinanden.

Vil du vide mere?

Læs hele pjecen fra politiet her (PDF)
Læs pjecen fra Digitaliseringsstyrelsen her (PDF)

Tilbage til oversigt

600+ foreninger i
Danmark har allerede valgt os

Vores brugere er ikke i tvivl.
Se hvad de siger om goMember

Som medlemsadministrator for Sønderborg Vikingeklubs ca 2400 medlemmer er jeg ovenud tilfreds med goMember, jeg kunne faktisk slet ikke forestille mig at drive en klub af det omfang uden et system som goMember. De lytter til forbedringsforslag og udvikler løbende på systemet.
-
Per Langenberg, Sønderborg Vikingeklub
5
/5
www.sonderborg-vikingeklub.dk
Vi er særdeles glade for vores samarbejdet, der med deres webløsning har givet os et meget bedre overblik over klubbens medlemmer, aktiviteter og økonomi. Desuden får vi god og hurtig support når vi efterspørger det, og det hele leveres til en pris der er til at betale.
-
Ole Munk, Hundested Roklub
5
/5
www.hundestedroklub.dk
Da vi blev kunde hos goMember var der stort fokus på opstartsprocessen og de behov vi som forening havde. Her fik vi alt den hjælp som vi fandt nødvendigt og blev med stor tålmodighed og grundighed præsenterede for de mange funktioner goMember tilbyder.
-
Max Bjerregaard, Unge Moderater
4
/5
www.ungemoderater.memberlink.dk
goMember har erstattet vores selvkonstruerede medlemsdatabase og hjemmeside, regnskabsprogram og Rojournal. Nu er alt samlet ét sted og vi anvender goMember til alt og der er et totalt overblik over “egenskaber” og økonomisk mellemværende ved de enkelte medlemmer.
-
Per Rasmussen, Skælskør roklub
5
/5
www.skelskørroklub.dk
New Orleans Jazz Sønderborg bruger goMember til at holde styr på hele organisationen som dækker medlemsstyring, salg af koncert billetter, regnskab, foreningens historie bliver arkiveret i systemet, uden goMember ville det være rigtig svært at drive vores jazzklub.
-
Gerner Petersen, New Orleans Jazz Sønderborg
5
/5
www.neworleansjazz.nu